ŚWIATŁA- co, gdzie i kiedy? [Wątek zbiorczy]

Jeśli masz pytania dotyczące egzaminów.
Regulamin forum
Przeczytaj FAQ zanim stworzysz nowy wątek!
AngelikaNie
Stoi w miejscu
Stoi w miejscu
Posty: 8
Rejestracja: pn, 22 cze 2009, 22:25

Postautor: AngelikaNie » wt, 23 cze 2009, 19:46

dzięki, Kochana jesteś:)nawet ja zrozumiałam ;)szczerze powiem,ze myslałam, iż wszystkie światła mozna sprawdzić na zapłonie

Awatar użytkownika
dmdavid
Ledwo się telepie
Ledwo się telepie
Posty: 41
Rejestracja: czw, 21 sie 2008, 18:45

Postautor: dmdavid » wt, 23 cze 2009, 20:07

A jakich świateł nie sprawdzimy na zapłonie??

AngelikaNie
Stoi w miejscu
Stoi w miejscu
Posty: 8
Rejestracja: pn, 22 cze 2009, 22:25

Postautor: AngelikaNie » wt, 23 cze 2009, 20:33

aha i jeszcze jedno,czy wylosowane światło mamy wskazać czy włączyć?:) jesli włączyć i nie ma się z tym problemu - to nie będzie problemu ze wskazaniem włączonego światła ;)
jestem nowicjuszka, więc jesli brzmię śmiesznie to sorrki
Ostatnio zmieniony wt, 23 cze 2009, 20:46 przez AngelikaNie, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gagatkawtd
Wlecze się w ogonie
Wlecze się w ogonie
Posty: 84
Rejestracja: pt, 05 cze 2009, 14:10

Postautor: gagatkawtd » wt, 23 cze 2009, 20:40

W niektórych samochodach przełacznik świateł znajduje się po lewej stronie kierownicy - nie w "mrygaczu" :)

Awatar użytkownika
BiałaDama
Moderator / Admin
Moderator / Admin
Posty: 960
Rejestracja: czw, 18 gru 2008, 12:25

Postautor: BiałaDama » wt, 23 cze 2009, 21:03

AngelikaNie pisze:aha i jeszcze jedno,czy wylosowane światło mamy wskazać czy włączyć?:) jesli włączyć i nie ma się z tym problemu - to nie będzie problemu ze wskazaniem włączonego światła ;)
jestem nowicjuszka, więc jesli brzmię śmiesznie to sorrki


Zarówno włączyć jak i wskazać.
Tzn wszystkie światła mozna sprawdzać na zapłonie, tylko kierowałam się starszą listą, kiedy to wskazywało się wszystkie światła po kolei. Bo światła cofania średnio da się samemu sprawdzać na uruchomionym silniku, stąd rozróżnienie. Sory za zamotę.

AngelikaNie
Stoi w miejscu
Stoi w miejscu
Posty: 8
Rejestracja: pn, 22 cze 2009, 22:25

Postautor: AngelikaNie » wt, 23 cze 2009, 21:36

nie sorruj, wszystko jest jasne, dziekuję

Awatar użytkownika
gagatkawtd
Wlecze się w ogonie
Wlecze się w ogonie
Posty: 84
Rejestracja: pt, 05 cze 2009, 14:10

Postautor: gagatkawtd » śr, 24 cze 2009, 0:43

BiałaDama pisze:Bo światła cofania średnio da się samemu sprawdzać na uruchomionym silniku, stąd rozróżnienie. Sory za zamotę.


Da się sprawdzić na uruchomionym silniku - wrzuca się luz i zaciąga ręczny, tak samo można zrobic ze swiatłami stopu.Generalnie najlepiej włączyć sobie zapłon i wtedy wszystko pokazać.Chociaż ktoś mówił, że przy tych nowszych samochodach da się bez zapłonu pokazać światło stop i cofania :)

Awatar użytkownika
Lancer1990
Gna przed wszystkimi
Gna przed wszystkimi
Posty: 563
Rejestracja: pn, 22 wrz 2008, 21:06

Postautor: Lancer1990 » śr, 24 cze 2009, 11:26

http://www.youtube.com/user/expertszkolapl

Odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz na filmach tego profilu

Awatar użytkownika
BiałaDama
Moderator / Admin
Moderator / Admin
Posty: 960
Rejestracja: czw, 18 gru 2008, 12:25

Postautor: BiałaDama » śr, 24 cze 2009, 16:11

gagatkawtd pisze:
BiałaDama pisze:Bo światła cofania średnio da się samemu sprawdzać na uruchomionym silniku, stąd rozróżnienie. Sory za zamotę.


Da się sprawdzić na uruchomionym silniku - wrzuca się luz i zaciąga ręczny, tak samo można zrobic ze swiatłami stopu.Generalnie najlepiej włączyć sobie zapłon i wtedy wszystko pokazać.Chociaż ktoś mówił, że przy tych nowszych samochodach da się bez zapłonu pokazać światło stop i cofania :)


Tyle, że światło cofania sprawdza się na biegu wstecznym, więc jak tu luz? ;)

weronica056
Stoi w miejscu
Stoi w miejscu
Posty: 3
Rejestracja: śr, 24 cze 2009, 16:45

Postautor: weronica056 » śr, 24 cze 2009, 16:58

bardzo prosze o pomoc :( jutro amm egz chyba jzu stres mnie dopada.

1. czyli (jeśli dobrze rozumiem) przekrecam tylko te stacyjke dwa razy zeby lampki mi sie pozapalały i pokazuje swiatla jakie wylosuje, tak?

i drugie pytanie. wiem ze nie w tym temacie ale widze ze zorientowani tu jestescie :)
w corsie mam zbiornik plynu hamulcowego pod jakas czarna klapka (patrze na rysunek z neta) i mam mu pokazac te klapke jedynie? czy cos mam otwierac? bo jak mnie spyta czy odpowiedni poziom to nie wiem co zrobic. : (

kamyl
Wlecze się w ogonie
Wlecze się w ogonie
Posty: 135
Rejestracja: śr, 06 maja 2009, 18:29

Postautor: kamyl » śr, 24 cze 2009, 18:14

1. tak przekręcasz o 1 i się lampki zapalają ( chyba że w corsie o 2) i pokazujesz mu światło jakie tam chce.
2. masz pokazać zbiorniczek i powiedzieć ze powinno być pomiędzy minimum a maksimum pod żadnym pozorem nie otwieraj/odkręcaj jedyne do czego możesz zajrzeć otwierając to zbiornik płynu do spryskiwaczy
Ostatnio zmieniony śr, 24 cze 2009, 18:20 przez kamyl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hipek_01
Moderator / Admin
Moderator / Admin
Posty: 2146
Rejestracja: śr, 19 lis 2008, 10:39

Postautor: Hipek_01 » śr, 24 cze 2009, 18:16

1. Tak. Przekręcasz kluczyk, żeby włączyć elektrykę.
2. Sprawdzanie poziomu płynu hamulcowego polega na sprawdzeniu, czy poziom płynu w półprzezroczystym zbiorniku mieści się między wytłoczonymi na zbiorniku napisami "Min" i "Max".

weronica056
Stoi w miejscu
Stoi w miejscu
Posty: 3
Rejestracja: śr, 24 cze 2009, 16:45

Postautor: weronica056 » śr, 24 cze 2009, 21:16

dziekuje wam bardzo :):)

i ostatnie (chyba) pytanie.
światla drogowe w yarisce i w corsie wlaczamy pchajac wajche czy bierzemy ja do siebie?

Awatar użytkownika
BiałaDama
Moderator / Admin
Moderator / Admin
Posty: 960
Rejestracja: czw, 18 gru 2008, 12:25

Postautor: BiałaDama » śr, 24 cze 2009, 21:20

W yarsice się odpycha z tego co pamiętam.

weronica056
Stoi w miejscu
Stoi w miejscu
Posty: 3
Rejestracja: śr, 24 cze 2009, 16:45

Postautor: weronica056 » śr, 24 cze 2009, 22:02

juz naprawde ostatnie pytanie :D

zarowno w yarisce i corsie tylna wycieraczke wlacza sie poprzez popchniecie wajchy tej prawej tak? :) przepraszam ale stres dopada, nigdy w deszcz nie jeździlam a jaka pogoda kazdy widzi :D na slonce nie ma szans jutro :p

Awatar użytkownika
Hipek_01
Moderator / Admin
Moderator / Admin
Posty: 2146
Rejestracja: śr, 19 lis 2008, 10:39

Postautor: Hipek_01 » śr, 24 cze 2009, 22:33

W większości aut drogowe się "odpycha", a mruga się przyciągając.

weronica056 - :google: Twoim przyjacielem. Na pewno znajdziesz w kilkanaście sekund, jak włączyć tę wycieraczkę. :D

Pietro697
Ledwo się telepie
Ledwo się telepie
Posty: 39
Rejestracja: wt, 19 maja 2009, 16:16

Postautor: Pietro697 » czw, 25 cze 2009, 19:02


pipi2906
Ledwo się telepie
Ledwo się telepie
Posty: 14
Rejestracja: sob, 15 sie 2009, 15:56

Światła

Postautor: pipi2906 » pn, 24 sie 2009, 23:10

Ello. Możecie mi powiedzieć jak na egzaminie opowiada się o światłach? co trzeba o nich mówić?
Jak np. wylosuje światła cofania to co mam o nim powiedzieć? że włącza się kiedy wcisnę wsteczny czy jeszcze coś?
Chciałabym o każdym świetle nauczyć się perfekt. A każdy mówi inaczej;/

Jak byście mogli to powiedzcie mi o każdym ze świateł po zdaniu. będę wdzięczna.pzdr ;)

Awatar użytkownika
Slavo
Pędzi prosto
Pędzi prosto
Posty: 316
Rejestracja: pt, 24 lip 2009, 12:59

Re: Światła

Postautor: Slavo » wt, 25 sie 2009, 9:52

To nie jest jakieś opowiadanie. Po prostu włączasz dane światło, które zostało dla ciebie wylosowane/przygotowane i sprawdzasz czy działają. Sprawdziwszy odpowiadasz - są/ działaja/ sprawne. To tyle :wink:

Awatar użytkownika
BiałaDama
Moderator / Admin
Moderator / Admin
Posty: 960
Rejestracja: czw, 18 gru 2008, 12:25

Re: Światła

Postautor: BiałaDama » wt, 25 sie 2009, 10:04

O światłach nic nie trzeba mówić, trzeba je wskazać.
Poza tym tu masz kilka opisów z Kodeksu: viewtopic.php?f=4&t=1704


Wróć do „Pytania do Egzaminatora”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość