FORUM Prawko.com.pl

wszystko o prawie jazdy
Teraz jest Pt, 10 wrz 2010, 21:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Regulamin działu

Przeczytaj FAQ zanim stworzysz nowy wÄ…tek!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronÄ™ Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  NastÄ™pna strona
Autor Wiadomość
 TytuÅ‚: Re: Przebiegi? Wrażenia i ogólne rozmowy o ulicy.
PostNapisane: Cz, 21 sty 2010, 18:31 
Pędzi prosto
Pędzi prosto

Ok, ale już tutaj wyraźnie odnosisz się do swojego miasta. Wiem jak jest w Warszawie i jak się tam jeździ i nie mówię o tym konkretnym przypadku.
Mieszkam w mieście sporo mniejszym i u mnie się jeździ około 50-60 km/h i jeżeli mam drogę 4 pasmową, oddzieloną pasem zieleni na środku to ja nie widzę przeszkód by jeździć tam 70 km/h +/- dlatego auto jadące 50ątką i blokujące mi przejazd mnie irytuje.

Aczkolwiek zgadzam się z twoim punktem widzenia i odpowiadam, że nie jeżdżę 100 km/h bo jest to rzeczywiście nudne ;p zazwyczaj też wyprzedzam ale bez przesady bo to się mocno odbija na spalaniu ;/

http://allegro.pl/show_item.php?item=1209914172 -> Sprzedam Opla AstrÄ™ 2.0 16v !

PostNapisane: Cz, 21 sty 2010, 18:35 
Moderator / Admin
Moderator / Admin

A właśnie, że nie. Odnoszę się do mojego rodzinnego miasta, które jest również nieco mniejsze od Warszawy. Tam jeździ się średnio 50-60, jadąc 70 czuję się niekiedy jak pirat drogowy. Warszawa jest ewenementem, który powinien być traktowany osobno, na pewno nie porównywany do reszty kraju - ewentualnie do niektorych miast.

PostNapisane: Pt, 22 sty 2010, 22:49 
Pędzi prosto
Pędzi prosto

Nie martw się Grzesiu od zjazdu z A2 w stronę Warszawy też są co chwila wysepki :) A ponadto tam gdzie śmiało można jechać conajmniej 90 km/h stoi znak 60 km/h i zakaz wyprzedzania pomimo przerywanych liń na asfalcie...

Na poboczach drogi z dwoch stron stoją co jakiś czas pachołki które informują, że "coś" się dzieje, to coś to najprawdopodobniej jakieś pseudo roboty drogowe których tam nie ma teraz przy takich mrozach.

Albo inny hit ? droga jest modernizowana - na odcinku 34 km, znak ostrzegawczy :rotfl:
ponadto po tych 34 km stoi kolejny - 20 km remont drogi - powtórka z rozrywki ;D

Jak ja kocham ten kraj...

http://allegro.pl/show_item.php?item=1209914172 -> Sprzedam Opla AstrÄ™ 2.0 16v !

PostNapisane: So, 23 sty 2010, 7:41 
Pruje szosÄ™
Pruje szosÄ™

Slavo napisał(a):
Nie martw się Grzesiu od zjazdu z A2 w stronę Warszawy też są co chwila wysepki :) A ponadto tam gdzie śmiało można jechać conajmniej 90 km/h stoi znak 60 km/h i zakaz wyprzedzania pomimo przerywanych liń na asfalcie...

Wiem wiem jeździłem tą drogą w sierpniu... Trafiły mi się 3 ciężarówki i mimo iż z przeciwka nie było praktycznie ruchu w żaden sposób nie mogłem ich wyprzedzić... A pierwsze ciężarówka jechała 65km/h... Miałem już objeżdżać lewą stroną te wysepki, ale za 10km miałem zjazd z tej trasy więc sobie darowałem. Gdybym miał jechać jeszcze 100km to z pewnością bym je wyprzedził, nieważne w jaki sposób.

Widocznie całą krajową 2 a międzynarodową E30 tak zrobią :roll:
Dobrze że od Siedlec w kierunku Białej Podlaskiej jakiś rozgarnięty człowiek projektował, tam owszem są wysepki ale pewnie z 15 na 65km i to w miejscach potrzebnych (przeważnie w terenie zabudowanym). Do lewo skrętów są wyznaczone oddzielne pasy, są szerokie pobocza i ile razy jeździłem to czułem się bezpiecznie. Prędkość 100km/h praktycznie do samej Białej. Jak kiedyś jechałem ekonomicznie to jak wsadziłem 5 bieg w Siedlcach to do Białej Podlaskiej go nie wyjmowałem. Jak ktoś tak zrobi na odcinku Siedlce-Mińsk to stawiam kratę piwa.

B-2008 ;D B+E- 2009 :D C- 2009 :) C+E- 2009 ;) D- 2012 :mrgreen:

PostNapisane: N, 24 sty 2010, 18:39 
Wlecze siÄ™ w ogonie
Wlecze siÄ™ w ogonie

GrzegorzPPP napisał(a):
Jak kiedyś jechałem ekonomicznie to jak wsadziłem 5 bieg w Siedlcach to do Białej Podlaskiej go nie wyjmowałem. Jak ktoś tak zrobi na odcinku Siedlce-Mińsk to stawiam kratę piwa.

ja dam rade rowerem ;d

PostNapisane: N, 24 sty 2010, 18:47 
Śmiga, aż miło
Śmiga, aż miło

GrzegorzPPP napisał(a):
Jak kiedyś jechałem ekonomicznie to jak wsadziłem 5 bieg w Siedlcach to do Białej Podlaskiej go nie wyjmowałem. Jak ktoś tak zrobi na odcinku Siedlce-Mińsk to stawiam kratę piwa.

a moge w nocy? :mrgreen:

PostNapisane: N, 24 sty 2010, 19:57 
Pruje szosÄ™
Pruje szosÄ™

W nocy się nie liczy ;D W godzinach 01:00-05:00 jest szansa że udałoby się przejechać ;D

PostNapisane: Pn, 01 mar 2010, 14:51 
Śmiga, aż miło
Śmiga, aż miło

Wczoraj po raz pierwszy od wielu miesięcy puściłem ojca za kółko (byłem lekko poimprezowy :mrgreen:). Zaskoczył mnie tym, że hamował silnikiem - on z tej starej szkoły co zawsze dojeżdża na luzie. :mrgreen:

Praktyka - 10.12.2008 (6 podejście - zdane)....|

PostNapisane: Åšr, 03 mar 2010, 17:08 
Pruje szosÄ™
Pruje szosÄ™

Jakiś .... przerysował dzisiaj ojcu samochód i uciekł...

Czy to tak ciężko przyznać się do błędu :?:

Wiemy tylko tyle że był to bordowy polonez na wiejskich numerach (dokładnych nie znamy). Można by zgłosić na policję, ale znając życie to będą jak zwykle mieli to w głębokim poważaniu.

PostNapisane: Åšr, 03 mar 2010, 17:12 
Mknie razem z wiatrem
Mknie razem z wiatrem

Mi też ktoś porysował ostatnio. Tylko srebrny metallic został na rysie:] urocze...

PostNapisane: Pt, 05 mar 2010, 19:24 
Pruje szosÄ™
Pruje szosÄ™

Zabrakło mi paliwa :mrgreen: :mrgreen: ;D ;D

Wziąłem od ojca furę bo miałem z kumplem jechać odebrać jego samochód od mechaników ;D Wyjechałem więc z domu i po 3km podczas skręcania na skrzyżowaniu coś kierownica ciężko zaczęła chodzić, naciskam na hamulec a pedał twardy ;D Patrzę kontrolki się świecą ;D wszystko jasne, koniec paliwa, stoczyłem się kawałek za skrzyżowanie. Odczekałem chwilę odpalam, kręci kręci, zapalił, przejechałem 200m dosyć dynamicznie i tym razem dał znak że zaczyna brakować mu paliwa (zaczął żabką jechać), doczłapałem się do bramy. Pod pompowałem ręcznie paliwa i dalej 200m na parking ;D

Ostatecznie po odbiór samochodu pojechałem maluchem (cóż za przeżycie i radocha z jazdy tym cudem techniki ;)), bo mama zabroniła koleżance wyjeżdżać poza granice miasta ;D A że dziewczynka grzeczna to poprosiła mnie ;D

Później podjechaliśmy do mnie wzięliśmy 5l ropy i znów do ojcowskiej furmanki. Zalałem, pod pompowałem znów ręcznie paliwa. Próbuję odpalić, raz drugi trzeci nic ;D Stał na delikatnym wzniesieniu więc wypchneliśmy go z kumplem na równy teren, znów ręcznie trzeba było pod pompować i za drugim razem sukces, chodzi ;D

Nie spodziewałbym się że diesel spali 10l ;D ale fakt że ostatnio nie był zbytnio oszczędzany ;)

PostNapisane: So, 13 mar 2010, 20:58 
Gna przed wszystkimi
Gna przed wszystkimi

No nareszcie rozpocząłem* sezon :)

* - czytaj: zrobiłem więcej niż 20 km w obie strony :D

PostNapisane: So, 13 mar 2010, 21:27 
Śmiga, aż miło
Śmiga, aż miło

witam

dzisiaj jadąc przed fotoradarem miałem na ograniczeniu do 40 57 km/h i chciałbym się dowiedzieć czy dostanę mandat? ;D

Nic nie błysnęło, na mapie fotoradarów sprawdziłem, że to atrapa :)

Ale nie jestem do końca pewny

Więc proszę o odpowiedź, czy za takie małe przekroczenia fotoradar robi w ogóle zdjęcia a jak już zrobi to czy policja fatyguje się wystawić mandat na kwotę 50-100 zł i 2 pkt karne? :wink:

Egzamin 02.09.2009 zdany za 3 podejściem :jupi:

PJ w kieszeni- 18.09.2009 :D

PostNapisane: So, 13 mar 2010, 21:43 
Pędzi prosto
Pędzi prosto

karol09 napisał(a):
dzisiaj jadąc przed fotoradarem miałem na ograniczeniu do 40 57 km/h i chciałbym się dowiedzieć czy dostanę mandat?
To zależy na jaką prędkość był ustawiony fotoradar. Kiedyś pytałem znajomych policjantów, to mowili, że z reguły ustawiają na + 15, 20 km/h, żeby nie było za dużo papierkowej roboty :D
karol09 napisał(a):
Nic nie błysnęło, na mapie fotoradarów sprawdziłem, że to atrapa :)
Jeśli nic nie błysnęło, to na 90% nie będzie mandatu, chyba, że fotoradar robi zdjęcia w podczerwieni.
karol09 napisał(a):
Ale nie jestem do końca pewny
Wiesz, pewne są tylko narodziny i śmierć :wink:
karol09 napisał(a):
Więc proszę o odpowiedź, czy za takie małe przekroczenia fotoradar robi w ogóle zdjęcia a jak już zrobi to czy policja fatyguje się wystawić mandat na kwotę 50-100 zł i 2 pkt karne? :wink:
Jak już napisałem, zależy na jaką prędkość fotoradar jest ustawiony. Co do drugiej części pytania: każdy pieniądz z mandatu idzie do budżetu państwa, więc pośrednio do policji, po drugie, ktoś na pewno jest rozliczany ze swojej pracy(czyt. wystawiania mandatów), więc raczej byłbym pewny, że sie pofatygują.

PostNapisane: So, 13 mar 2010, 21:53 
Pędzi prosto
Pędzi prosto

Kurcze nie wiem gdzie zapytać więc piszę tutaj;D chodzi mi o te znak parkowania w dni parzyste i nieparzyste (przy okazji uważam że totalny bez sens!!! ) rzadko też te znaki są ale jak już są to nie wiem gdzie mam zaparkować choinka!

Mam tak że jak wjeżdżam w uliczkę to po prawej stronie mam ten znak że dni nieparzyste i jest ona przekreślona. No i jutro jest 14 . teraz mi powiedzcie w takim razie gdzie ja mam zaparkować???

I co zrobić jak wszyscy stoją po nie odpowiedniej stronie? parkować tak jak oni czy po drugiej? pogubiłam się :( a jutro jadę do rodzinki i tam wszystkie te uliczki są takie:(

Wrażenia z kursu prawa jazdy - BEZCENNE!
Wrażenia z egzaminu ...ufff - BEZCENNE!

PostNapisane: So, 13 mar 2010, 22:02 
Pędzi prosto
Pędzi prosto

mckarolcia napisał(a):
Mam tak że jak wjeżdżam w uliczkę to po prawej stronie mam ten znak że dni nieparzyste i jest ona przekreślona. No i jutro jest 14 . teraz mi powiedzcie w takim razie gdzie ja mam zaparkować???
Po drugiej stronie :wink:
mckarolcia napisał(a):
I co zrobić jak wszyscy stoją po nie odpowiedniej stronie? parkować tak jak oni czy po drugiej? pogubiłam się :(
A jak wszyscy będą skakać z dachu, to też skoczysz? Parkując na zakazie godzisz się z ewentualnymi konsekwencjami i tyle. Albo się uda i nie dostaniesz mandatu, albo takowy otrzymasz, to wszystko. A tak w ogóle, to nie masz możliwości zatrzymać się gdzieś indziej i trochę przespacerować, czy już jesteś z tych, którzy muszą wjechać do mieszkania samochodem :wink: :?:

PostNapisane: So, 13 mar 2010, 22:15 
Pędzi prosto
Pędzi prosto

szofer napisał(a):
Po drugiej stronie :wink:

z jedna kreska to B-37 zakaz postoju w dni nieparzyste a jutro jest dzień parzysty... więc chyba jednak po stronie znaku...

szofer napisał(a):
A jak wszyscy będą skakać z dachu, to też skoczysz? Parkując na zakazie godzisz się z ewentualnymi konsekwencjami i tyle. Albo się uda i nie dostaniesz mandatu, albo takowy otrzymasz, to wszystko. A tak w ogóle, to nie masz możliwości zatrzymać się gdzieś indziej i trochę przespacerować, czy już jesteś z tych, którzy muszą wjechać do mieszkania samochodem :wink: :?:

No niby nie :P ehehe Tylko potem tacy debile stoją i trąbią... bo przejechać nie mogą bo miejsca już nie ma.
To są bloki:P 3 bloki i 3 uliczki i te znaki. Nie ma żadnych parkingów.

PostNapisane: So, 13 mar 2010, 22:23 
Pędzi prosto
Pędzi prosto

mckarolcia napisał(a):
z jedna kreska to B-37 zakaz postoju w dni nieparzyste a jutro jest dzień parzysty... więc chyba jednak po stronie znaku..
Oczywiście, mój błąd, za szybko czytałem :wink: Co do reszty, tak jak napisałem. Możesz ryzykować, ale licz się z konsekwencjami.

PostNapisane: So, 13 mar 2010, 22:34 
Pędzi prosto
Pędzi prosto

dziękować :)

PostNapisane: N, 28 mar 2010, 12:28 
Gna przed wszystkimi
Gna przed wszystkimi

W ostatni piątek miałem małą wyprawę. Czułem się jak w jakimś wyścigu F1, bo jechałem w rzędzie 4 samochodów :D Każdy zachowywał bezpieczną odległość i nikt nikogo nie wyprzedzał.... dopóki nie dogoniliśmy białego Peugeota 206...
I tutaj wydarzyła się ciekawa sytuacja, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, otóż, zamiast wyprzedzać go przepisowo, czyli jeden wyprzedzi, drugi podjeżdża, wyprzedza itd. To cała nasza czwórka w jednym momencie zjechała na lewo w celu wyprzedzenia, a potem jednocześnie wszyscy wróciliśmy na prawy pas i pojechaliśmy dalej swoim tempem :lol:

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronÄ™ Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  NastÄ™pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości